Waarom krijg je prikkende ogen wanneer je moe bent?

Press/Media

Description

 

Het is een typisch signaal van je lichaam dat het tijd is om naar bed te gaan. 

 

Prikkende ogen

Dat prikkende gevoel ontstaat doordat we doorgaans minder knipperen wanneer we moe zijn, legt oogarts Peter Ringens (Maastricht, UMC) uit aan de Volkskrant. Waarom dat zo is, is onduidelijk. Het effect van minder knipperen is in ieder geval dat je ogen gaan uitdrogen. “Door knipperen houd je de ogen vochtig, er komt dan een mooi laagje traanvocht op het hoornvlies.”

Het uitdrogingsproces begint eerst bij de zogenoemde lidspleet, de hoeken rechts en links van het oog. Daar wordt het dan droog en jeukerig, waardoor mensen dus vaak in hun ogen gaan wrijven wanneer ze moe zijn.

Tv kijken of lezen

Je activiteiten beïnvloeden ook hoe vaak je knippert. Ben je langdurig naar een scherm aan het staren of een boek aan het lezen, dan knipper je ongemerkt minder vaak. Daarom krijg je sneller branderige ogen wanneer je ’s avonds veel tv kijkt of leest, of lang achter de computer zit. Mensen met een kantoorbaan krijgen er overdag ook sneller last van, omdat zij de hele dag naar een computerscherm kijken. In plaats van iedere tien tot twintig seconden, knipper je dan maar een paar keer per minuut.

Het ‘traanfilmpje’ op je oog

Het traanvocht zelf verandert ook naarmate de dag vordert. Het vocht op je ogen wordt ook wel een ‘traanfilmpje’ genoemd, legt Ringens uit aan de krant. Maar dit traanfilmpje blijft maar 25 tot 30 seconden liggen, wat betekent dat je iedere 25 seconden zou moeten knipperen om het traanfilmpje in stand te houden. ’s Avonds verandert de samenstelling van het traanvocht soms, waardoor het nog minder lang blijft liggen. In plaats van minder, zou je in de avond dus eigenlijk méér moeten knipperen.

Haal je make-up van je ogen

Andere factoren die de droogheid van de ogen beïnvloeden zijn een droge of rokerige lucht, ouderdom, de menstruatie of overgang bij vrouwen en hygiëne. Oogarts Jan-Tjeerd de Faber legt aan NRC uit dat de bacteriën die zich in de ogen verzamelen gedurende de dag gifstoffen uitscheiden die het oog sneller uitdrogen. “Vooral vrouwen moeten cosmetica goed weghalen om uitdroging te voorkomen.”

Dit kun je doen tegen droge ogen

Naast het schoonhouden van je ogen kun je uitdroging vermijden met een aantal simpele trucjes. Blijf goed drinken, herinner jezelf eraan te blijven knipperen (vooral als je langdurig naar een scherm kijkt) en vermijd rokerige ruimtes. Eventueel kun je oogdruppels gebruiken wanneer je echt last hebt van het branderige gevoel, maar eigenlijk werkt niets beter dan een lekker nachtje slapen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de VolkskrantNRC
Beeld | iStock

 

Period14 Feb 2021

Media contributions

1

Media contributions